Legea vanzarii-cumpararii terenurilor agricole nu poate fi aplicata din cauza neinregistrarii terenurilor in cadastru

Conform Legii 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan, publicata in Monitorul Oficial din 12 martie si care intra in vigoare la data de 11 aprilie, pentru a putea vinde un teren, proprietarul trebuie sa depuna la primarie o cerere prin care solicita sa i se afiseze oferta de vanzare in vederea aducerii la cunostinta preemptorilor, oferta care trebuie sa cuprinda pretul cerut, amplasamentul, suprafata, categoria de folosinta si clasa de calitate, documentele cadastrale ale terenului, precum si numele si adresa vanzatorului si copia dupa documentul de proprietate asupra terenului.

Cum majoritatea terenurilor agricole din tara noastra nu sunt inregistrate la Cadastru, aceste cerinte impuse de lege nu pot fi indeplinite, ceea ce duce la imposibilitatea vanzarii terenurilor…
“Peste 60 la suta din suprafata agricola a Romaniei nu este cadastrata, ceea ce inseamna ca terenurile agricole nu se pot vinde pana cand nu se vor inregistra la cadastru. Am intalnit situatii in care fermierii care lucreaza terenurile in arenda, pe baza unei intelegeri verbale, au ales sa plateasca ei cadastrul, chiar daca este vorba despre sume foarte mari”, a declarat pentru Curierul National Alexandru Jurconi, presedintele PRO AGRO.

Potrivit acestuia, “cadastrarea terenurilor agricole la nivel national ar costa aproximativ 1 miliard de euro, bani care nu au fost alocati”. “Este o decizie politica si economica de baza sa stii al cui este terenul si ce presupune limita de proprietate”, a completat presedintele PRO AGRO.
Intrebat daca federatia pe care o conduce intentioneaza sa faca demersuri pentru reglementarea acestei situatii neplacute pentru agricultori, Jurconi a spus ca “Exista deja o intentie a organizatiilor profesionale din agricultura si industria alimentara de a se implica in acest proiect”, dar ca “premierul Victor Ponta trebuie sa ia decizia”.

De 20 de ani se discuta la nivelul MADR despre cadastrarea terenurilor agricole la nivel national

La randul sau, Ginu Toma, presedintele Federatiei Agricultorilor “Fermierul”, a declarat pentru Curierul National ca agricultorii se confrunta si cu o alta problema, legata de faptul ca exista foarte multe acte de vanzare-cumparare bazate pe chitante de mana.

“Cine a avut grija sa le intabuleze, le-a intabulat. A facut si actele de mostenire si, ulterior, si schitele cadastrale. Problema este ca exista foarte multe acte de vanzare-cumparare a terenurilor efectuate pe baza unor chitante de mana inregistrate la Primarie si alte terenuri pentru care mostenitorii nu au facut succesiunea si nici schitele cadastrale ulterioare divizarii mostenirii”, a afirmat Toma, precizand ca de 20 de ani se discuta la nivelul Ministerului Agriculturii sa se faca cadastrarea terenurilor agricole la nivel national.

“Ministerul a sprijinit aceasta initiativa, dar Comisiile din Parlament, unde sunt foarte multi notari, au intarziat-o. Vrem sa intre cat mai repede in vigoare legea terenurilor agricole, dar strainii sa intre cat mai tarziu in posesia terenurilor noastre. Spre exemplu, in Franta, cadastrarea terenurilor agricole dureaza 5 ani. Adica ei pot sa vina repede sa cumpere pamanturile noastre, dar noua ne trebuie 5 ani sa ne atingem de ale lor. Vrem sa astepte si ei 5 ani pana sa poata cumpara terenurile agricole din Romania”, a incheiat Ginu Toma.

Posted in Blog, Stiri.