Registrul Electronic National al Nomenclaturilor Stradale functional din 2013

Registrul Electronic Naţional al Nomenclaturilor Stradale va fi funcţional în noiembrie 2013 şi va presupune o investiţie de 8,7 milioane lei, finanţată cu fonduri europene, a declarat, la lansarea proiectului, preşedintele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Mihai Busuioc.

Busuioc a spus că există o serie de confuzii la numerotarea adreselor, care încurcă de multe ori atât locatarii, cât şi autorităţile.

Agenţia Naţională de Cadastru şi Pu­blicitate Imobiliară (ANCPI) va realiza Re­gistrul Electronic Naţional al Nomen­claturilor Stradale în parteneriat cu Asociaţia Comunelor din România şi Asociaţia Informaticienilor din Administraţia Publică.„Registrul va avea şi o interfaţă web, practic un site, unde vor apărea toate străzile atât textual, cât şi grafic (o hartă similară celei din cadrul Google Maps – n. red.). Cetăţenii vor putea consulta gratuit această bază de date”, a declarat Eduard Gherghe, directorul direcţiei informatice din cadrul ANCPI. Mai exact, numele fiecărei străzi şi numerele administra­tive vor apărea pe un site, unde va fi şi o hartă cu poziţionarea acestora. Numărul mic şi în unele cazuri chiar lipsa plăcuţelor şi a indicatoarelor cu străzi vine în contradicţie cu situaţia din ţări vest-europene sau chiar şi din regiune, precum Ungaria sau Polonia, unde arterele sunt semnalizate corespunzător şi la fiecare intersecţie apar indicatoare clare cu numele tuturor străzilor care se intersectează.De exemplu, pe strada Dreptăţii din Bucureşti există două blocuri cu numărul 8, pe strada Gheţea Anghel la nr.10 din sectorul 3 sunt alocate circa 100 de imobile, iar la numărul 45, pe strada Neptun, tot din Bucureşti, sectorul 5, sunt 30 de imobile.„Este evidentă importanţa acestui sistem, este evident că este un lucru bun, mai ales că se face cu fonduri europene, peste 7 milioane de lei de la Uniunea Europeană, ocazie cu care invit toate autorităţile publice din România să beneficieze de ele”, a declarat la lansarea proiectului ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu.Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a spus la rândul său că proiectul este unul important şi pentru Bucureşti.

Posted in Stiri.